Вълшебно действие! Кората от върба пази от Covid-19 и грип. Учени

...
Вълшебно действие! Кората от върба пази от Covid-19 и грип. Учени
Коментари Харесай

Вълшебно действие! Кората от върба пази от Covid-19 и грип


Вълшебно деяние! Кората от върба пази от Covid-19 и грип. Учени от Финландия са открили, че екстрактът от кора на върба има широкоспектърно антивирусно деяние. Това се оповестява в обява в списание Frontiers in Microbiology.

Екстрактът работи на обгърнати коронавируси, които причиняват настинки и COVID-19, и на ентеровируси без външна протеинова обвивка, свързани с инфекции като грип и менингит.

За приготвянето на екстракта са събрани върбови клончета. Кората се нарязва на части, замразява се, стрива се на прахуляк и по-късно се екстрахира с гореща вода.

В резултат на това са получени проби от екстракта, които учените са тествали срещу ентеровируси (щамове на вируса Коксаки А и В) и коронавируси (сезонен ковид и SARS-CoV-2).

Учените са употребявали тест за цитопатично угнетяване, с цел да дефинират какъв брой дълго екстрактът работи върху инфектираните кафези и какъв брой добре потиска вирусната интензивност. Екстрактът не е увредил самите кафези и ефективно ги е предпазил от зараза. Експериментите, извършени с проби от SARS-CoV-2, демонстрират, че макар че този вирус може да навлезе в клетките, даже когато е третиран с екстракта, той не може да се развъжда, откакто е попаднал в тях.

Механизмът на деяние на екстракта се състои в това, че той въздейства върху повърхността на вирусите. Коронавирусите с обвивки наподобява са били унищожени, до момента в който ентеровирусите без обвивки са били възпрепятствани да освободят своя геном. Все още обаче не е известно точно кое вещество в екстракта има антивирусен резултат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР